Bringatanya – Somogyi Fagylalt Műhely, Gyenesdiás
A Bringatanya már jó ismerőse a Gyenesdiás környékén nyaralóknak és az ottani lakosoknak. A fagyizó – amire valóban nem túlzás a műhely jelző, sőt szerintem a művészet szó sem – 2005-ben nyitotta meg kapuit családi vállalkozásként. A Somogyi család munkájába lányuk, Renáta is igen hamar bekapcsolódott, ami után gyorsan bezsebeltek szinte minden fagyis díjat nemcsak itthon, hanem külföldön is. Reni folyamatosan pörög, vagy fagylaltvilágbajnokságra készül, vagy a műhelyben áll és új ízekkel kísérletezik. A fagyizóban ti is találkozhattok vele.

Na de az izzadt látogatót ennél nyilván jobban érdeklik az ízek: egyszerre mindig 29 változat van a pultban, de több mint 83 kombinációval dolgoznak, amit naponta váltogatnak. Vannak olyan alapízek, amiket nem lehet kivenni a pultból, ezekből főszezonban 3-4 tégely is elfogy, ilyen például a csoki, vanília és citrom, a legtöbb azonban az Illatos Izabella nevű fagyiból fogy. Utóbbi kétféle piros szőlőből készül, otellóból és Izabella szőlőből, ezzel nyerték meg 2019-ben a Balaton fagyija versenyt, ebből egy meleg nyári napon tíz tégely is eltűnik. A fagyi legnagyobb titka, hogy a héját és a magját is beledarálják a fagyiba – ehhez egy nagyon nagy fordulatszámú darálót használnak. A készítése nem egyszerű, a szőlőt egy helyi termelőtől veszik és kézzel bogyózzák.

- Málnás belga étcsoki: nekem ez a csokifagyi jött be a legjobban és külön felhívnám a figyelmet arra, hogy ez vegán, így tejérzékenyek is kóstolhatják. Erősebb íze miatt jobban bejött, mint a maracujás étcsoki, amivel Reni elnyerte az Európa legjobb csokifagyija címet, de természetesen azt is kóstoltam!
- Édes tejfölhab: tejföl és fahéj kombinációja, nagyon érdekes, kissé savanykás íze van. Reni azt mondja, a közönség szívesen próbálja ki ezeket az új fagyikat.
- Vanília: a titka a kétféle (tahiti és madagaszkári) vanília, amihez nemcsak a magokat, hanem a hüvelyt is beledarálják a fagyiba. Valamint kerül bele tojássárgája is, ami abszolút érezhető az ízén, a fagyi nemcsak finom, hanem mennyeien lágy is.
- Gránátalmasorbet: ez azért is jött be különösen, mert nagyon kevés helyen lehet gránátalmafagyit enni, nem is tudom, hogy vettem-e már ilyet. Nem egy könnyű alapanyag, ezt hangsúlyozza Reni is, viszont nagyon-nagyon finom.
- Tonkabab-feketeribizli-mogyoró: isteni összeállítás, a tonkabab erős íze jól vegyül a savanyú fekete ribizlivel.
- Sós pisztácia: természetesen a pisztáciát sem készen veszik, hanem maguk pörkölik és őrlik, nem készen vett pisztáciapasztával dolgoznak tehát, mint más fagyizók.
- Gesztenye vörösboros áfonyával: a másik nagy kedvencem, ezt mindenképpen kóstoljátok meg!
- Levendulás kajszibaracksorbet: a levendulát én fagyiban nem annyira szeretem, de aki rajongója a levendulának, annak be fog jönni.
Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách út 45.
Bővebben itt tudtok olvasni a helyről.
Pepenero fagyizó, Kecskemét
Egyik legújabb felfedezésem ez a fagyizó, mely könnyen a radar alatt maradhat, hiszen sosem indulnak semmilyen versenyen. Számukra ugyanis a tökéletes minőségű fagyi és a száz százalékban elégedett vásárló a legfontosabb. Hajdu Szabolcs 30 évvel ezelőtt kezdett el fagyit készíteni, a műhelyben pedig csatlakozott hozzá fia és lánya is, valódi családi vállalkozásról beszélünk. Kecskeméti üzletüket Pepenero fagyizó néven ismerheti a közönség, Cegléden és Nagykőrösön pedig Fodor Cukrászda néven működnek.

A fagyit mindennap frissen készítik. Hangsúlyozzák, hogy állandóan kísérleteznek, minden recept saját, és ha egyszer valami beválik, abból nem engednek. A leghíresebb ízük a vörösboros fekete ribizli, ami egy közönségszavazáson is az élen végzett. Emellett itt is közönségkedvenc természetesen a pisztácia, a mangó és érdekes módon az Őrség aranya, illetve minden túrós fagyi, amit maguk kevernek rögös termelői túróból. Bővebben itt olvashatsz róluk.
Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 1/A