Bringatanya – Somogyi Fagylalt Műhely, Gyenesdiás

A Bringatanya már jó ismerőse a Gyenesdiás környékén nyaralóknak és az ottani lakosoknak. A fagyizó – amire valóban nem túlzás a műhely jelző, sőt szerintem a művészet szó sem – 2005-ben nyitotta meg kapuit családi vállalkozásként. A Somogyi család munkájába lányuk, Renáta is igen hamar bekapcsolódott, ami után gyorsan bezsebeltek szinte minden fagyis díjat nemcsak itthon, hanem külföldön is. Reni folyamatosan pörög, vagy fagylaltvilágbajnokságra készül, vagy a műhelyben áll és új ízekkel kísérletezik. A fagyizóban ti is találkozhattok vele. 

Bringatanya fagyizó
Somogyi Renátával Gyenesdiáson Fotó: Kalas Györgyi

Na de az izzadt látogatót ennél nyilván jobban érdeklik az ízek: egyszerre mindig 29 változat van a pultban, de több mint 83 kombinációval dolgoznak, amit naponta váltogatnak. Vannak olyan alapízek, amiket nem lehet kivenni a pultból, ezekből főszezonban 3-4 tégely is elfogy, ilyen például a csoki, vanília és citrom, a legtöbb azonban az Illatos Izabella nevű fagyiból fogy. Utóbbi kétféle piros szőlőből készül, otellóból és Izabella szőlőből, ezzel nyerték meg 2019-ben a Balaton fagyija versenyt, ebből egy meleg nyári napon tíz tégely is eltűnik.  A fagyi legnagyobb titka, hogy a héját és a magját is beledarálják a fagyiba – ehhez egy nagyon nagy fordulatszámú darálót használnak. A készítése nem egyszerű, a szőlőt egy helyi termelőtől veszik és kézzel bogyózzák. 

Fotó: Kalas Györgyi

Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách út 45. 

Bővebben itt tudtok olvasni a helyről. 

Pepenero fagyizó, Kecskemét

Egyik legújabb felfedezésem ez a fagyizó, mely könnyen a radar alatt maradhat, hiszen sosem indulnak semmilyen versenyen. Számukra ugyanis a tökéletes minőségű fagyi és a száz százalékban elégedett vásárló a legfontosabb. Hajdu Szabolcs 30 évvel ezelőtt kezdett el fagyit készíteni, a műhelyben pedig csatlakozott hozzá fia és lánya is, valódi családi vállalkozásról beszélünk. Kecskeméti üzletüket Pepenero fagyizó néven ismerheti a közönség, Cegléden és Nagykőrösön pedig Fodor Cukrászda néven működnek. 

Fotó: Kalas Györgyi

A fagyit mindennap frissen készítik. Hangsúlyozzák, hogy állandóan kísérleteznek, minden recept saját, és ha egyszer valami beválik, abból nem engednek. A leghíresebb ízük a vörösboros fekete ribizli, ami egy közönségszavazáson is az élen végzett. Emellett itt is közönségkedvenc természetesen a pisztácia, a mangó és érdekes módon az Őrség aranya, illetve minden túrós fagyi, amit maguk kevernek rögös termelői túróból. Bővebben itt olvashatsz róluk. 

Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 1/A

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!