Magyar citrom igenis létezik, és nagyon finom! Magyarországon egyelőre kevesen foglalkoznak citromtermesztéssel, pedig ahogy a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász kertészet példája is mutatja, itthon is remekül termeszthető. Na persze nem a szabadban, sajnos. Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonöt éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, és bár az első citromfát csak tíz éve ültették, máris évi több tonnát szüretelnek.

magyar citrom kalas györgyi
Kezeletlen héjú magyar citrom. (Fotó: Kalas Györgyi)

A fóliasátor közepén ma is áll az ősfa, ami szintén tele van citrommal. Az első töveket még András hozta, és ők maguk is meglepetten tapasztalták, hogy milyen remekül terem fólia alatt a gyümölcs. Két fán annyi citrom volt, hogy már nem tudtak vele mit kezdeni, ezért elkezdték árulni a lajosmizsei piacon. Ekkor derült ki számukra, hogy a citrom termesztés anyagilag is megéri, annak ellenére, hogy azért a citromokkal elég sok gond van. Először is a fóliasátrakat fűteni kell, hogy meg ne fázzon a  gyümölcs, aztén gondoskodni kelle a kártevők irtásáról és a gyomlásrók is, – bár ezt szerencsére elvégzik a kakasok és a tyúkok. 

citrom virág kalas györgyi
A citromnak szép és illatos virága van (Fotó: Kalas Györgyi)

Több mint százféle citrom létezik egyébbént, Éváék az úgynevezett Meyer citromot termesztik, ami vékony héjú, nem túl savanyú, lédús fajta. Kissé átmenet a citrom és a mandarin között. Érdemes vele receptekben is kísérletezni, hiszen finom, fűszeres aromája jóval különlegesebb, mint a hagyományos citromé. 

magyar citrom kalas györgyi
Én is szüreteltem!

Kezeletlen magyar citrom = egészséges és érett

Éva és András szedés után nem kezelik a citromot, úgy is hirdetik mindenhol, hogy kezeletlen. És ez az egyik legfontosabb érv arra, hogy miért vegyünk magyar citromot – amellett persze, hogy egy magyar gazdálkodót támogatunk vele. A Spanyolországból behozott citromot úgy szedik le, hogy az még félig éretlen, ezáltal sokkal kisebb a vitamintartalma. Ezután viasszal és gombaölő szerekkel kezelik, hogy bírja a szállítást.

citrom szüret
Fotó: Mudra László

A magyar citromot ezzel szemben teljesen éretten szüretelik, és nem kell semmivel sem tartósítani, amíg a piacra vagy a zöldségeshez ér – ezáltal sokkal egészségesebb. A lajosmizsei citrom héját nyugodtan bele lehet reszelni a süteményekbe, hiszen garantáltan nincs rajta vegyszer. 

És hogy hol kapható? Minden információt megtaláltok a kertészet honlapján. Tudtok Éváéktól csomagot is rendelni, de a legjobb egy Szedd magad! akció keretében felkersni a lajosmizsei kertészetet és megcsodálni a citromfákat! A magyar citrom kilója 3000 Ft! A Szedd magad eseményre regisztrálni kell ezen az oldalon! 

Ha még olvasnál többet a magyar citromról, akkor kattints ide! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!