Magyar citrom igenis létezik, és nagyon finom! Magyarországon egyelőre kevesen foglalkoznak citromtermesztéssel, pedig ahogy a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász kertészet példája is mutatja, itthon is remekül termeszthető. Na persze nem a szabadban, sajnos. Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonöt éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, és bár az első citromfát csak tíz éve ültették, máris évi több tonnát szüretelnek.

A fóliasátor közepén ma is áll az ősfa, ami szintén tele van citrommal. Az első töveket még András hozta, és ők maguk is meglepetten tapasztalták, hogy milyen remekül terem fólia alatt a gyümölcs. Két fán annyi citrom volt, hogy már nem tudtak vele mit kezdeni, ezért elkezdték árulni a lajosmizsei piacon. Ekkor derült ki számukra, hogy a citrom termesztés anyagilag is megéri, annak ellenére, hogy azért a citromokkal elég sok gond van. Először is a fóliasátrakat fűteni kell, hogy meg ne fázzon a gyümölcs, aztén gondoskodni kelle a kártevők irtásáról és a gyomlásrók is, – bár ezt szerencsére elvégzik a kakasok és a tyúkok.

Több mint százféle citrom létezik egyébbént, Éváék az úgynevezett Meyer citromot termesztik, ami vékony héjú, nem túl savanyú, lédús fajta. Kissé átmenet a citrom és a mandarin között. Érdemes vele receptekben is kísérletezni, hiszen finom, fűszeres aromája jóval különlegesebb, mint a hagyományos citromé.

Kezeletlen magyar citrom = egészséges és érett
Éva és András szedés után nem kezelik a citromot, úgy is hirdetik mindenhol, hogy kezeletlen. És ez az egyik legfontosabb érv arra, hogy miért vegyünk magyar citromot – amellett persze, hogy egy magyar gazdálkodót támogatunk vele. A Spanyolországból behozott citromot úgy szedik le, hogy az még félig éretlen, ezáltal sokkal kisebb a vitamintartalma. Ezután viasszal és gombaölő szerekkel kezelik, hogy bírja a szállítást.

A magyar citromot ezzel szemben teljesen éretten szüretelik, és nem kell semmivel sem tartósítani, amíg a piacra vagy a zöldségeshez ér – ezáltal sokkal egészségesebb. A lajosmizsei citrom héját nyugodtan bele lehet reszelni a süteményekbe, hiszen garantáltan nincs rajta vegyszer.
És hogy hol kapható? Minden információt megtaláltok a kertészet honlapján. Tudtok Éváéktól csomagot is rendelni, de a legjobb egy Szedd magad! akció keretében felkersni a lajosmizsei kertészetet és megcsodálni a citromfákat! A magyar citrom kilója 3000 Ft! A Szedd magad eseményre regisztrálni kell ezen az oldalon!
Ha még olvasnál többet a magyar citromról, akkor kattints ide!