Be kell vallanom, hogy annyira nem ismerem a fűszerek világát, de igyekszem pótolni ezt a tudásomat. Ráadásul nem vagyok híve a túlzottan fűszeres ételeknek sem, főzés közben igyekszem mindig visszafogottan fűszerezni, hogy inkább az alapanyagok érvényesüljenek. Vannak azonban kedvenceim, amiket szinte mindennap használok! 

Zatar

Mostanába ez nálam az aduász fűszerkeverék, szinte mindenhez használom. Úgy tapasztaltam, még mindig kevesen ismerik, ezért gondoltam, hogy írok róla. A zatar egy Észak-Afrikában és a Közel-Keleten elterjedt fűszerkeverék, – egyébként egy trükkös fűszer, mert egyszerre jelenti a névadó zatar növényt, valamint a fűszerkeveréket. A fűszerkeverék alapja a szárított izsóp, ami eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos félcserje, ezek közé tartozik az oregánó és a majoranna is, ami a fűszerkeverék alapját képezi. 

 

zatar fűszer
A zatar fontos összetevője a pirított szezámmag (Fotó: Shutterstock)

A zatar fűszerkeverék emelett mindig tartalmaz pirított szezámmagot és szumákot is. Utóbbi szintén egy erre a területre jellemző fűszernövény, melynek inkább savanykás íze van. Az oregánó, a szumák és a ropogósságot megadó pirított szezámmag ellenálhatatlan triót alkot, ami remek kiegészítője salátáknak, húsoknak, például a csirkéhez isteni, de igazán a mártogatósokat és a lepénykenyereket érdemes feldobni vele. Nagy kedvencem a lecsöpögtetett joghurt, azaz labneh, amit a zatar fűszer tesz teljessé. A zatarba az említett fűszereken kívül még más is kerülhet. Marokkóban úgy tartják, hogy minden családnak megvan a saját fűszerkeveréke, amit titkosan őriz. 

A zatar ma már itthon is könnyen beszerezhető, érdemes azonban jó minőségűt választani belőle. Bár szupermarketekben még nem árulják, de fűszerboltban, vagy ázsiai boltokban igen, és netről is könnyedén rendelhető. Használjátok nyugodtan mindenre!

Szerecsendió

Az egyik kedvenc fűszerem, talán azért, mrt olyan kevés kell belőle. Egy aprócska dió, – bár hivatalosan semmi köze a dióhoz, – amiből elég csak egy leheletnyit reszelni az ételbe, és garantáltan feldobja az édes és a sós fogásokat is. Sok ázsiai fűszerhez hasonlóan ugyanis ez is ugyanúgy használható sós ételekhez, mint desszertekhez. Mi itthon családilag lasagne-függők vagyunk, a besamel mártás pedig elképzelhetetlen szerecsendió nélkül. De ugyanúgy a téli sütőtök krémlevest is feldobja, ahogy kötelező összetevője a mézeskalácsnak is. De ezzel lehet a legjobban feldobni a rakott krumplit, a töltött csirkét, a pumpkin spice latte alap fűszere, csakúgy mint az indiai garam masala keveréknek is. 

Neve félrevezető, hiszen egyáltalán semmi köze nincs a dióhoz. Indonéziából, azon belül is a Fűszer-szigetekről származik. Ez is csípős aromájáról ismert, nem árt vele csínján bánni, mert tényleg erős íze van. Szerecsendióból ha lehet, ne őrölt változatot vegyetek, mert kevésbé intenzív az íze és hamar elillan az aromája. Érdemes mindig frissen az ételbe reszelni! 

bazsalikomos sóvirág fűszer
Beh Mariann többféle fűszert is készít (Fotó: Bazsalikomos Kert

Bazsalikomos sóvirág

Sokáig ellenálltam a különböző fűszersóknak, szeretem saját magam összekeverni inkább a fűszereket. Nemrég került a kezembe ez a bazsalikomos sóvirág, ami Beh Mariann alkotása, és teljesen beleszerettem. Most éppen ez az aktuális kedvencem mindenre IS használom. A bazsalikomon és a són kívül van benne még citromfű és körömvirág szirom is. Mariann halak, húsok, paradicsomos ételek, sült zöldségek, köretek és saláták ízesítésére ajánlja, de én annyira szeretem, hogy megmondom őszintén, sokszor csak simán rászórom a vajas kenyér tetejére és paprikával megeszem!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!