Nemrég Dél-Franciaországban, Provence-ben jártam, ahol igen elterjedt ez a lapos és nagyon szép formájú kenyérféle, a fougasse. Ajánlom, hogy ha már unjátok a bagettet (bár ez szinte lehetetlen), akkor ezt próbáljátok ki! A fougasse egy laposra formázott, levél alakú kenyér, tésztája nagyon hasonló a bagettéhez, de gyakran tesznek bele olívaolajat is. Frissen, melegen magában, de természetesen sonka és sajt mellé is finom. Egészen pontosan azt jelenti: kemencében sült kenyér (és igen: ez a magyar pogácsa szó is innen erede)

fougasse kalas györgyi
Fougasse kenyér egy Marseillesi pékségben (Fotó: Kalas Györgyi)

Jó hírem van, mert ez a fajta lapos kenyér már itthon is kezd megjelenni, ha kipróbálnád, akkor szeretettel ajánlom például a Némi Kenyér pékséget!

fougasse
Kriszta fougasse kenyere némileg nagyobb és ropogósabb 🙂 (Fotó: Kalas Györgyi)

Egy egy kis egyszémelyes pékség, ahogy Virágh Kriszta egyszemélyben mindent maga készít és intéz. A Némi Kenyér hetente kétszer nyit ki, kedden és pénteken délután, Kriszta azt mondja, ez a nyitvatartás tökéletesen lefedi egy család heti kenyérfogyasztását. A jó kovászos kenyér ugyanis 4 napig bőven fogyasztható. Ráadásul Kriszta kenyerei nem félkilósak, hanem 700, a parasztkenyér pedig 850 grammos. Kriszta hétfőn és csütörtökön dagaszt, kedden és pénteken pedig hajnali négytől kezdve délutánig süt. A z állandó kenyér kínálat mellett minden héten más péksütit készít, és néha fougasse is kapható, ilyenkor érdemes rá lecsapni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!