Legjobb májusi gasztroélményem: Jardin de Petrus

Az egyik legcsodásabb étteremre bukkantam rá Budán, egy eldugott utcában. Az aprócska francia ételeket kínáló lakásétterem mindent egyesít, amit a jó vendéglátásról és a kitűnő ételekről gondolunk. Pár hónapja bejárta a sajtót a hír, hogy bezárt az egyik legnépszerűbb budapesti étterem, a Feke Zoltán séf által vezetett Petrus.A szomorkodás szerencsére nem tartott sokáig, hiszen nemrég a Jardinette tulajdonosával, Kálmán Zoltánal közösen belevágtak egy lakásétterembe. Ez a műfaj egy időben nagyon divatos volt itthon, de aztán kezdett eltűnni, – szerencsére most a legjobb kezek élesztették újra.

 

A Jardin de Petrus nevű helyre szombat este érkeztem, egy meglehetősen furcsa helyszínre: a MOM Park közelébe, egy csendes utcában lévő háztömb első emeletére. A nemrég indult hely végtelenül otthonos, amit a pici intim tér is növel. A Jardin de Petrus azért is ilyen fantasztikus, mert igazi örömfőzést láthatunk. A két tulajdonos nem köti magát időpontokhoz, akkor főznek, amikor van rá idejük, és amikor összeáll egy újabb est ötlete. À la carte nincs, csak hatfogásos degusztációs menü kérhető, ami egy nagyon kiadós lakoma. Már az előételek után rémülten pislogtam, hogyan fogok vajon mindent megenni. A menü minden elemét elmondhatatlanul élveztem, akit érdekel az igazi klasszikus, ámde modern irányzatokkal is meghintett francia konyha, az imádni fogja ezt a helyet. Én ezen a hétvégén egy spárgavacsorán vettem részt hatalmas örömömre, hiszen a spárga az egyik kedvenc alapanyagom.

Hihetetlen sok különleges alapanyaggal találkoztam a fogásokban, úgymint kardhal, füstölt tojás, chorizo, kaviár, birsalma, kagyló, marhanyelv, – és természetesen minden fogásban volt spárga. Mint említettem, mindegyik fogás nagyon összetett, pedig manapság sokkal divatosabbak a kevés összetevős, úgymond egyszerűbb ételek. Én nem is tudnék másik séfet mondani, aki ennyire kifinomultan és harmonikusan használja a francia konyha alapanyagait és hagyományait. Minden falat, szín és textúra a helyén volt. Minden fogáshoz nagyon alaposan kerülnek kiválasztásra a – főként francia – borok. Én nem értek különösebben a borokhoz, de az a francia rozé, amit itt kóstoltam, teljesen lenyűgözött.

Itt olvashatsz többet az étteremről, ha pedig szeretnéd kipróbálni, akkor a Facebook-oldalukon tudsz bejelentkezni.

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!