Nyáron érdemes bejárni az országot! Mádra, Tatára vagy éppen Dánszentmiklósra kirándulnál? Itt van néhány szuper tipp!
Recepció: a legcukibb kávézó az országban (Mád)
Egy őrült kedves, egyben kissé retró helyre bukkantam nemrég az ország másik végében, Mádon. Igaz, ez nem vidéki étterem, hanem egy kávézó, de szuper! A Recepció Specialty Coffee nevű helyet egy miskolci pár, Szabó Nikolett és barátja alakította ki házuk kertjében. Amikor megvásárolták a mádi házat, járt hozzá egy másik kis épület is, ami egykor a falu fodrászataként működött. Megtehették volna persze, hogy elbontják, de inkább az újjáépítés mellett döntöttek. Saját kezűleg újították fel a kis retró boltot, amiből nagyon hangulatos kávézót varázsoltak.

Én mondjuk nem vettem volna mérget arra, hogy Mádon specialty kávézót nyitni jó üzlet, de végül gyorsan kialakult egy törzsközönségük. Ráadásul nem csak nyáron vagy turista szezonban vannak nyitva, hanem egész évben. Igaz, csak hétvégén. Hiszen hétközben ők is Miskolcon élnek és dolgoznak. Ha Mád környékén jártok, mindenképpen nézzetek be hozzájuk! A kávé mellé egy kis reggelit adnak, este pedig helyi borokat is kóstolhattok. Tokaj-Hegyalja, és azon belül Mád mindenképpen megér egy kirándulást, akár nyáron is!
Ta-thai: thai étterem egy tatai ház kertjében (Tata)
Ha igazán cuki helyre, finom ízekre és oénztácabarát fogsokra vágytok, akkor irány Tata! Imádom ezt a kis, kedves thai éttermet, ami Tata egy eldugott utcájában egy ház kertjébe nyílt pár évvel ezelőtt. A viccesen Ta-Thai névre keresztelt éttermet Farkas István és Thaiföldről származó felesége, Cin nyitotta. Egy hajós munka közben ismerkedtek meg, és amikor Cin először járt Istvánéknál Tatán, rögtön rávágta, hogy ennek a nagy háznak a kertjében milyen jó kis éttermet lehetne nyitni. Cin elképzelése végül testet is öltött a Ta-Thai Étteremben.

Az étlap kellőképpen bőséges – de azért nincs rajta gyanúsan sok tétel –, a kötelező elemek mellett pedig különlegességek is szerepelnek rajta. Az előételek közül is érdemes szemezgetni, ajánlom a Kanom Jeeb nevű fogást, ami egy sertéshússal töltött, párolt tésztagombóc. Gyoza négyféle ízesítésben kóstolható, és felhívnánk még a figyelmet a helyben készülő tavaszi tekercsre. A pad thai és a pirított tészta rajongói is elégedettek lesznek, a desszertnek érkező mangós ragacsos rizs is kitűnő! És persze mondanom sem kell, hogy a Tatai-tó partja is remek kirndulóhely!

Botanica: szépséges kert, lenyügőző fogások (Dánszentmiklós)
Ti jártatok már Dánszentmiklóson? Egyik legújabb felfedezésem egy csodás kis étterem, a Botanica Dánszentmiklóson, ami azonnal a kedvenceim közé ugrott. Bármikor eltöltenékk itt egy kellemes tavaszi vagy nyári napot! Egy bájos ősfás park ölelésében bújik meg ez az eldugott kis fogadó, ami kicsit olyan, mintha a Szívek szállodája forgatására érkeztem volna. Szinte vártam, mikor bukkan elém Lorelai Gilmore, vagy mikor dug a számba Sookie egy fakanalat. A belső tér hihetetlenül kedves, és minden szoba egyedileg készült bútorokkal lett berendezve, hiszen a hely eredetileg asztalosműhelyként működött. Aztán amikor érkeztek a vevők átvenni az elkészült bútorkat, egyre többen jelezték, hogy szívesen ennének valami finomm ebédet, sőt maradnának éjszakára is.

A családi vállalkozásként működő helyszínen Munk Tamás séf gondoskodik a kulináris élményekről: Michelin Guide által ajánlott éttermében kifinomult degusztációs menüsorral várja a látogatókat. A séf nem csak a tányérokon alkot, hiszen festőként is aktív, így minden egyes étel valódi műalkotásként kerül az asztalra. Az alapanyagokat gondosan válogatott forrásokból szerzik be, és a minőség minden falatban tetten érhető. Az étterem kizárólag előzetes foglalással látogatható, nyáron pedig a fák között megbúvó szauna és medence is része az élménynek.
