Folyamatosan nyílnak az új helyek, és szerencsére nem csak Budapesten, hanem vidéken is. A Balatonnál és a fővárosban is sok csodás éttermet fedeztem fel a nyáron, ezekből válogattam most nektek párat, amit szerintem érdemes kipróbálni!

Mamie – egy cukrászda de máshogy

Mamie néven nyitotta meg cukrászdáját nemrégiben az Artizán a belvárosban: egy otthonos, kedves hely olyan finomságokkal, amiket a nagyinál is kóstoltunk. Mint Fekete Gergő tulajdonos elmondta, azt szerették volna, ha ezen a helyen minden egyben megtalálható, amit egy nagymama adna vagy venne az unokájának. Van pihepuha péksütemény, magyaros és házias sütemények, úgymint dobostorta, Eszterházy-szelet, Rákóczi-túrós. De simán elmennek a házias sütemények irányába is, amit például a mézes krémes, a sajtos pogácsa és a zserbó képvisel. 

mamie cukrászda
Dobos és Eszterházy, klasszikus magyaros cukrászsütik (Fotó: Kalas Györgyi)

Gyermekkorunk nyarait a nagy tégelyekből kimért házi fagylalt idézi fel. Az árak nincsenek elszállva, a környezet szép és otthonos, csodásan keverik a kissé nosztalgikus, nagyis hangulatot a modernitással. Legjobban a reggelit ajánlom illetve a képen látható, fagyival töltött cardamomomos bun-t. A Street Kitchen-en írtam részletesen a helyről. 

Cím: 1054 Budapest, Nádor utca 26. 

Cookie space – ahol komolyan veszik a kekszet

A Madách tér közelében nyílt meg alig pár hete a Cookie Space nevű hely, ahol kizárólag a szaftos és kalóriadús amerikai cookie-ké a főszerep! A töltött kekszek mellé jó minőségű kávé és matcha is jár. A helyet egy testvérpár nyitotta, akiknek eredetileg semmi köze a gasztronómiához, de mégis remekül ráéreztek erre a műfajra. A cookie-k nemcsak óriásiak, de még meg is vannak töltve, így duplán kiadósak, és nem kevés energiát tartalmaznak. A tulajdonosok szerint abszolút közönségkedvenc a málnakrémmel töltött tripla csokis változat, és őszintén szólva én is ezt hoztam ki győztesnek. Holtversenyben végzett mellette első helyen a pisztáciás változat, hiába unom már a pisztáciát. Szintén felfért a dobogóra a sima, legismertebb darab, a choc chip cookie. A dobogó harmadik fokán nálam a lemon curd végzett.

Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 13-14.

cookie space
Cuccos, töltött cookie (Fotó: Kalas Györgyi)

Mede by Adam Mede – ahol a körömpörkölt is szexi

A Mede testvérek közös étterme, a Mede by Adam Mede május végén nyitott meg Badacsonyban, ahogy tudtam, le is teszteltem! Bár Ádám a fine dining világából érkezett, testvérével, Attilával most egy közérthetőbb, mégis újszerű magyaros konyhát alakítottak ki. A koncepció a tűz és a füst köré épül, az étlap pedig bátran nyúl olyan klasszikus fogásokhoz, mint a körömpörkölt vagy a pacal, amelyeket a séf frissen sült bodaggal, azaz saját ikonikus lepénykenyerével kínál. Az ételek nemcsak ízben, hanem látványban is különlegesek: öröm nézni, ahogy a séf tálal. 

A Mede by Adam Mede egyszerre hagyományos és újító: a bodag mellett például borjúnyelv-carpaccio, házi kolbászos krokett vagy épp BBQ-lecsó is megtalálható a menün. A látványkonyhának köszönhetően az ételek elkészítését is nyomon követhetik a vendégek. A Mede testvérek ráadásul nem csak nyári szezonban gondolkodnak: a tervek szerint ősszel bővítik a helyet, és egész évben várják majd a vendégeket Badacsonyban.

Cím: 8261 Badacsonytomaj, Park utca

mede ádám
A képen borjúnyelv és bodag, a háttérben malacfül (Fotó: Kalas Györgyi)

Puli és Juhász – a városi hortobágyi

„Hova vigyem a külföldi ismerősömet gulyást enni?” Talán ez az a kérdés, amit egy gasztronómiával foglalkozó szakember a leggyakrabban megkap. Én ilyenkor két helyet szoktam mondani: Stand25 és Gettó Gulyás. Ehhez most még egy hely csatlakozik. Nagy örömmel fogom ugyanis ezentúl ajánlani a Puli és Juhász nevű újonnan nyitott kis csárdát is. 

Nagyon tetszett a belső dizájn: ötletes, friss, modern, de azért mégis visszaköszön a  csárda jelleg. Az étlap is egész jó, bár a hatalmas csárda tálakat nem próbáltam a hortobágyi és a somlói meggyőzött. Halászlé, pörkölt, és minden (is) rántva. Néha – főleg télen, nagyon jól tud esni bármi ami magyaros. A Street Kitchen cikket itt éred el.  

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 19.

puli és juhász
Klasszikus magyaros kaják, jól elkésztve (Fotó: Kalas Györgyi)

Villa Gréta cukrászda – a sütimennyország

A Villa Gréta hosszú szünet után újra megnyitotta kapuit, ezúttal Zamárdiban. A Szilágyi család által alapított cukrászda már Siófokon és Kőröshegyen is nagy sikert aratott, köszönhetően Ági kézzel készített süteményeinek és a család személyes jelenlétének. A cukrászda ezúttal egy hangulatos villaépületben kapott otthont, a vendégeket immár reggelivel is várják. 

villa gréta
Ági és Lajos, a Villa Gréta tulajdonosai (Fotó: Kalas Györgyi)

A pultban házias sütemények és francia desszertek is sorakoznak: a klasszikus tiramisu mellett csúcsszuper a málnás-pisztáciás változat, valamint a megújult somlói galuska is. Az én legnagyobb kedvencem a fekete ribizlis desszert lett, ami Fekete Ribizli Királynő névre hallgat, és természetesen a házi fagylaltokat sem szabad kihagyni. Részletesen itt olvashatsz a helyről. 

Cím: 8621 Zamárdi, Rákóczi utca 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Subscribe to My Newsletter

Subscribe to my weekly newsletter. I don’t send any spam email ever!